Economic

 Activitati agricole
Suprafata de teren agricol a comunei este de 1436 ha. Conditiile geografice si climaterice favorabile zonei au determinat locuitorii sa practice o serie de activitati predominant agricole cum ar fi cultivarea plantelor si cresterea animalelor.
Proprietatea privata este reprezentata intr-o pondere mare asupra terenului arabil si a efectivului de animale. Proprietarii de teren agricol detin parcele mici, de maxim cateva ha, si sunt in numar foarte mare. In cadrul acestor terenuri agricole parcelate in suprafete mici, si care apartin gospodariilor personale, nu se utilizeaza nitrati, fertilizatori, pesticide, ci doar ingrasaminte naturale, ceea ce le confera produselor o etichetare ecologica. Majoritatea proprietarilor de teren agricol care detin suprafete de teren mici, utilizeaza recoltele in scopuri proprii fara valorificarea acestora.
Sistemul de colectare, prelucrare si valorificare superioara a produselor specifice se face in cantitati mici, iar utilarea tehnica este precara. De asemenea,in comuna Varfuri sistemul de irigatii lipseste, iar din punct de vedere zootehnic, centrele de insamantare artificiala sunt inexistente.

Productie Vegetala
Comuna Varfuri nu detine zone agricole productive insemnate
raportate la totalul terenurilor agricole (11,29%), insa acestea favorizeaza
prezenta culturilor: porumb,grau si legume (in special in gospodariile
particulare).Suprafaţa mare de pasuni si fanete raportate la totalul terenurilor
agricole (82,02%) favorizeaza dezvoltarea facila a sectorului zootehnic la
nivelul teritoriului.

CATEGORIA si SUPRAFAŢA

Teren arabil 74 ha
Păşune 411 ha
Fanete 632 ha
Livezi 167 ha

Principala activitate care se deruleaza pe teritoriul administrativ al
comunei Varfuri este legată de agricultura. Se cultiva in special porumb,
grau dar si furaje după cum reiese:

Cultura si Suprafata cultivate (ha)
PORUMB 34 ha
FURAJE 3 ha

Locuitorii comunei Varfuri se indeletnicesc si cu cresterea animalelor
din gospodarii doar pentru consum propiu.Efectivul de animale pe categorii
in comuna Varfuri se prezinta astfel:
Păsări 4562
Bovine 430
Caprine 218
Ovine 1027
Porcine 216
Cabaline 98
Familii de albine 468
Iepuri 103

 

Silvicultura
Zona împadurita detinuta de comuna Varfuri se intinde pe o suprafata de de 784 ha,ceea ce reprezinta peste 60% din totalul teritoriului administrativ.
Dintre beneficiile pastrarii padurilor amintim: diminuarea eroziunii malurilor,diminuarea viiturilor si scaderea riscului de inundatie.Din punct de vedere ecologic,padurile constituie zone umede impadurite,culoare naturale de migratie,un mediu ideal pentru cuibarire,cu o biodiversitate remarcabila.

Pomicultura
In comuna Varfuri sectorul pomicol este foarte dezvoltat ocupand o suprafata de 167 ha,soiurile predominante sunt: meri, peri, pruni.

Viticultura
Sectorul viticol in comuna Varfuri nu este dezvoltat cultivandu-se in gospodariile localnicilor pe suprafete mici,doar pentru consum propriu.

Legumicultura
Sectorul legumiculturii este slab dezvoltat cultivandu-se doar pentru consum propiu.

Activitati de tip industrial ,constructii,comert si servicii
Activitatea economica a comunei Varfuri este caracterizata de existenta unei comunitati de afaceri locale nu foarte dezvoltata si diversificata,incapabila sa aduca comunei venituri considerabile.
Pe raza comunei Varfuri sunt in evidenta ca platitoare de taxe si impozite un număr de 22 societati comerciale.

 

Contact

Adresa : comuna Varfuri, sat Suvita, nr. 137

Telefon: 0245233102;

Fax: 0245233063;

Info

Comuna Vârfuri este situată în regiunea deluroasă a Munteniei, cuprinsă la întretăierea coordonatelor geografice de 45o15” – latitudine nordică şi 25o30” – longitudine estică, având o altitudine ce variază de la 410 m - Valea Stârcului şi 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului mării şi ocupând o suprafaţă de 25 Km2.

Zone vecine

Se învecinează la est cu comuna Vişineşti prin culmea dealului „Prăvăciorul”, la vest cu satul Diaconeşti – oraş Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lungă despărţită prin Valea Stârcului, dealurile Prigorile, Tigerului şi Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru şi Miercanu.