Cadrul natural

Localitatea este situata in partea de sud a Carpatilor Meridionali, in zona de contact a Campiei Romane cu Subcarpatii Munteniei.

Clima

Clima este temperat continentala, fiind mai umeda si racoroasa in zonele inalte, iar in zonele joase cu precipitatii mai reduse si temperaturi mai ridicate.

Apa

Pe raza localitatii Varfuri nu exista luciu de apa. Apele sunt subterane si asigura necesarul de apa potabila populatiei.

Solul

Solul localitatii Varfuri ofera conditii extrem de favorabile pentru cultura plantelor agricole, indeosebi pentru cultura cerealelor, dar si a plantelor tehnice si furajere, precum si pentru pomicultura si viticultura.

Flora si fauna

Fauna comunei Varfuri cu specii relativ destul de numeroase pe culmile dealurilor, prin ape, prin desisul padurilor, sub invelisul de frunze, in pamantul negru al padurilor se adaposteste o mare lume de fiinte, care de la cele mai mici si nevoiase care isi ascund pe unde pot umila lor existenta si pana la speciile cele mai mari si salbatice, dar aceasta bogatie a mers descrescand. Raportul stabilit de natura intre mediul natural si fauna, ii asigura acesteia o situatie dintre cele mai satisfacatoare pe langa factorii geografici, imprejurarile economice ale timpurilor trecute erau cu deosebire foarte prielnice liberei dezvoltari a faunei.

In evolutia faunei insa, schimbarea ocupatiilor locuitorilor a avut consecinte fatale, aducand o perturbatie foarte pagubitoare liberei dezvoltari a acesteia.

– mamifere: liliac de noapte, vulpea, jderul, nevastuica, dihorul, sobolanul, cartita, ariciul, veverita, iepurele, caprioara, tapul salbatic, pisica salbatica, lupul, viezurele, ursul, cerbul, mistretul;

– pasari: cucul, randunica, ghionoaia, turturica, gaita, privighetoarea, cotofana, mierla, ciocarlia, cinteza, vrabia, pitigoiul, cioara, corbul, mierla, pupaza, potarnichea, pitulicea, uliul

– reptile si batracieni: broasca raioasa, broasca de lac, broasca testoasa, soparla, brotacelul, gusterul, naparca, vipera, sarpele de casa, solimendrita vacuta.


Resurse

Resursele pe care se bazeaza potentialul economic al comunei sunt numai resurse proprii (terenuri arabile, pasuni, fanete, paduri, produse animaliere si vegetale).

Resursele naturale cuprind o gama importanta de bogatii constituite in principal din : zacaminte de titei, gaze naturale, carbune, sulf, ape sulfuroase, marne, calcare, gresie.Contact

Adresa : comuna Varfuri, sat Suvita, nr. 137

Telefon: 0245233102;

Fax: 0245233063;

Info

Comuna Vârfuri este situată în regiunea deluroasă a Munteniei, cuprinsă la întretăierea coordonatelor geografice de 45o15” – latitudine nordică şi 25o30” – longitudine estică, având o altitudine ce variază de la 410 m - Valea Stârcului şi 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului mării şi ocupând o suprafaţă de 25 Km2.

Zone vecine

Se învecinează la est cu comuna Vişineşti prin culmea dealului „Prăvăciorul”, la vest cu satul Diaconeşti – oraş Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lungă despărţită prin Valea Stârcului, dealurile Prigorile, Tigerului şi Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru şi Miercanu.