Muzeul satesc „Casa parinteasca – altarul” din Comuna Varfuri

Dupa revoluția din decembrie 1989, poporului român nu i-a mai plăcut nimic din ce avea autentic românesc, moștenire lăsată de părinți și bunici și s-a apucat de aruncat, s-a distrus tot, dar absolut tot.
Astfel s-a debarasat de obiceiurile, datinile, portul, tradițiile, iar unele sărbători de care nici nu auzisem de ele, azi sunt la mare cinste.
Ba mai mult am început sa pocim și limba noastră neaoșă românească, folosind multe cuvinte aduse de peste ocean de la unchiul Sam, care se pricepe foarte bine la cresterea bovinelor. Dar ce păcat că acest meșteșug nu l-am cărat de dincolo și cred că și dacă-l aduceam, la noi nu ar mai fi prins.
Văzând că mulți, foarte mulți indivizi atât din afară cât și din interior țin cu toată tăria ca poporul român să-și piardă identitatea, am hotărât să salvez ce s-a mai putut salva și astfel a luat naștere muzeul sătesc.
Localitatea se găsește la o altitudine de peste șapte sute de metri, în satul Cârlănești la nr. 3 din comuna Vârfuri județul Dâmbovița.
În acest muzeu sătesc se găsesc piese și obiecte cu o vechime cuprinsă între douăzeci și o sută optzeci de ani. Casa este practic obiect de muzeu, având o vechime de peste o sută treizeci de ani. Am adunat, strâns, depozitat și conservat ce s-a mai putut. Am făcut acest lucru, cu dorința, ca peste ani, nepoții, strănepoții, stră-strănepoții mei și nu numai, să-și cunoască rădăcinile și filonul de unde se trag și să nu fie lăsați într-o beznă totală așa cum se găsesc acum.
Dacă nu le arăți originea de unde vin, acești „viței” or să creadă că strămoșii lor sunt indienii și nu dacii și romanii.
Toate exponatele din muzeu sunt de o valoare inestimabilă și incontestabilă păstrate cu foarte mare grijă.
Atunci când ajungeți în această zonă nu ocoliți MUZEUL SĂTESC CASA PĂRINTEASCĂ ALTAR, pentru că aveți ce vedea.
Vă aștept cu mare drag.
Gioni Badea

muzeu Gioni Badea 001 muzeu Gioni Badea 004 muzeu Gioni Badea 019 muzeu Gioni Badea 025

 

Contact

Adresa : comuna Varfuri, sat Suvita, nr. 137

Telefon: 0245233102;

Fax: 0245233063;

Info

Comuna Vârfuri este situată în regiunea deluroasă a Munteniei, cuprinsă la întretăierea coordonatelor geografice de 45o15” – latitudine nordică şi 25o30” – longitudine estică, având o altitudine ce variază de la 410 m - Valea Stârcului şi 731 m dealul Fusarul, deasupra nivelului mării şi ocupând o suprafaţă de 25 Km2.

Zone vecine

Se învecinează la est cu comuna Vişineşti prin culmea dealului „Prăvăciorul”, la vest cu satul Diaconeşti – oraş Pucioasa prin muchia dealului Ulmetul, la sud cu comuna Valea-Lungă despărţită prin Valea Stârcului, dealurile Prigorile, Tigerului şi Corboaica, iar la nord cu comuna Bezdead pe culmea dealurilor Cojoiu, Fusaru şi Miercanu.