Infrastructura si Mediu
Infrastructura de transport
Principala cale de acces in comuna este DJ 710 A.
Comuna Varfuri se afla pozitionata in apropiere de orase importante, ceea ce ii creste potentialul.
- Pucioasa – 10 km ;
-
Moreni – 22 km;
-
Targoviste – 30km.
Din centrul comunei se parcurg urmatoarele distante pana la cele mai importante cai de acces:
-
Gara – 10 km la Pucioasa;
-
Aeroport 100 km – Otopeni.
Reteaua de alimentare cu apa si de canalizare
In comuna Varfuri nu exista retea de canalizare si statie de epurare si tratare a apelor reziduale.In prezent apele uzate se evacueaza in bazine vidanjabile sau latrine uscate.
Nu exista retea de apa in satele Carlanesti, Merisoru si partial in celelalte sate(Varfuri,Cojoiu,Suvita,Statesti,Ulmetu).
Locuitorii se alimenteaza cu apa din surse proprii,puturi sapate sau forate.
Infrastructura de energie electrica si gaz
Alimentarea cu energie electrica a comunei Varfuri este realizata intr-un procent de 100%. Toate gospodariile si institutiile au acces la reteaua de electricitate.
In prezent pe teritoriul administrativ al comunei Varfuri nu exista un sistem centralizat de alimentare cu gaz metan. Una din prioritatile Consiliului Local este de infiintare a retelei de alimentare cu gaz metan in toate satele .
Infrastructura de comunicare
Serviciile de telefonie fixa asigurate de catre Romtelecom au o arie de acoperire de 100 %.
In ceea ce priveste telefonia mobila, pe teritoriul comunei Varfuri sunt instalate relee pentru doua retele de telefonie mobila:Vodafone si Cosmote,neexistand arii neacoperite de semnal. Receptia posturilor de televiziune se face prin cablu TV asigurat de SC DIGITAL CABLE SYSTEM SA,precum si prin antene(DIGI TV). Internetul ocupa şi el un procent de 90% din suprafata comunei.
Mediu
In comuna Varfuri au fost si sunt preocupari pentru protejarea calitatii aerului,apei, solului şi subsolului,padurilor si celorlalte forme de vegetatie,faunei terestre si acvatice, asezarilor omenesti.
Depozitarea gunoaielor in locuri neamenajate da un aspect dezolant adaugandu-se toxicitatea unora dintre materialele aruncate. Interventia omului are efecte negative prin faptul ca se accelereaza procesul de eroziune, surpari, prabusiri, prin defrisarea vegetatiei subarboricole si erbacee, cat si prin sapaturile facute pentru a folosi material in constructii.
Principalele cauze ale poluării apelor freatice sunt considerate:
– deseuri lichide ce ajung in subteran datorita latrinelor neimpermeabile si datorita santurilor arterelor stradale;
– depozitari de gunoi de grajd;
Referitor la calitatea apelor de suprafata,poluarea este reprezentata de resturile menajere provenite din activitatile oamenilor – fiind reprezentate de resturi alimentare si ambalaje din material plastic (pet-uri, pungi,sacose,etc.)